Google optimalisatie, gevonden worden in Google!

Overbodig om te zeggen dat het zo hoog mogelijk komen in de zoekresultaten van Google belangrijk is voor het aantal bezoekers naar de website. Naast betaalde mogelijkheden kan met wat extra tijd en inzet de site toch hoger te komen. Door het goed inrichten van de website, het gebruiken van de juiste zoektermen en het schrijven van de juiste tekst wordt de site beter indexeerbaar voor Google.

In de technische optimalisatie van de website, ontworpen en ontwikkeld door Creational, is uiteraard al voorzien. Rest alleen nog de optimalisatie van de inhoud van de website met behulp van Create Sites. Het stappenplan daarvoor staat hieronder:

1. Zoektermen. Waarop moet de website gevonden worden?

Maak voor elke pagina een lijst met de termen waarop de pagina gevonden moet worden én die de inhoud van de pagina omschrijven. Let erop dat de zoektermen niet te algemeen zijn. Houd ook rekening met het taalgebruik van de doelgroep. Controleer op welke zoektermen andere websites gevonden worden. Bekijk deze websites goed op het gebruik van de teksten.

2. Tekst. Schrijf unieke en relevante informatie.

Verwerk de zoektermen in de tekst zonder de zoektermen te overdadig te gebruiken. Denk ook aan synoniemen. Maak gebruik van kopteksten, alinea’s en opsommingen om de tekst een duidelijke structuur te geven. Zowel bezoekers als Google zullen deze structuur beter begrijpen dan één groot stuk tekst. Gebruik relevante linkteksten in plaats van een nietszeggend ‘klik hier’.

3. Titelbalk en koptekst. Waar gaat de pagina over in één oogopslag?

Bedenk voor iedere pagina een unieke, relevante en omschrijvende titel voor in de titelbalk en ook voor de eerste koptekst. Verwerk ook hierin weer de zoektermen. Plaats deze zoektermen zoveel mogelijk aan het begin van de zin.

Create Sites

De tekst voor de titelbalk kan via de eigenschappen-knop van een pagina ingevuld worden. Het veld voor de koptekst is direct al zichtbaar bij het bewerken van een pagina.

Create Sites gebruikt automatisch de koptekst (of anders de menu naam) voor de titelbalk als dit niet is ingevuld, maar het is beter dit zelf in te vullen.

4. Korte omschrijving. De eerste regels in de zoekresultaten.

Schrijf voor iedere pagina ook een unieke korte omschrijving. Deze wordt namelijk getoond als de eerste regels in de zoekresultaten.

Create Sites

De omschrijving kan ingevuld worden via de eigenschappen-knop van een pagina.

Create Sites gebruikt automatisch de eerste regels van de tekst als omschrijving, maar het is beter dit zelf in te vullen.

5. Afbeeldingen. Woorden zeggen meer dan duizend beelden.

Google kan afbeeldingen namelijk niet zien. Daarom is het belangrijk voor elke afbeelding in de pagina een alternatieve tekst in te vullen. Gebruik ook een omschrijvende bestandsnaam voor de afbeelding.

Create Sites

De bestandsnaam kan voor het uploaden op de eigen computer al aangepast worden. Na het uploaden kan dit via het bewerken-paneel in de Image Browser. De alternatieve tekst kan ingevuld worden in het veld onderaan de Image Browser bij het selecteren van een afbeelding.

Create Sites gebruikt automatisch de koptekst (of anders de menu naam) als er geen alternatieve tekst bestaat, maar het is beter elke afbeelding een relevante omschrijving te geven.

6. Links op andere websites.

Google weegt bij het bepalen van de positie van een website - hoe belangrijk een website is -  zwaar mee hoeveel links er van andere websites naar de website verwijzen. Zorg er daarom voor dat op zoveel mogelijk andere websites links verschijnen naar de website. Denk bijvoorbeeld aan sites van brancheverenigingen, sites met artikelen en interviews, weblogs over verwante onderwerpen, als onderschrift in fora, bedrijvengidsen, video-sites, foto-sites, …

Extra mogelijkheden

Zoektermen als meta-informatie

De zoektermen kunnen eventueel ook nog ingevuld worden via de eigenschappen van een pagina. Alhoewel zoekmachines hier geen rekening meer mee houden, kan het geen kwaad deze op te nemen, mits het er niet teveel zijn. Deze meta-informatie komt in de code van de pagina te staan, maar is niet zichtbaar.

Google Adwords

Met Google Adwords is het mogelijk betaalde advertenties te plaatsen boven of naast de zoekresultaten van Google. Het budget is zelf te bepalen en het alle opties kunnen verder zelfstandig worden beheerd.